Archive for category Customer Feedback

Sonora® Panels @ Vine and Branches

Sometimes you don’t have a large budget for an installation crew, but are in desperate need of acoustic treatment. Also, in complex spaces it helps to have a guide. So, when Acoustics First® was contacted to design a layout for Vine & Branches, our team gave them some extra help.

Sonora® Panel sizes were kept small and advice was given to help work around structural elements.
This gave the flexibility to make small layout adjustments without needing to modify any of the panels in the field.

Having a projector area was also required, and there was concern about having a large section of wall that was untreated. The solution was in install two Ultra-White Sonora® panels at the projection location, and use the panels themselves as a screen – a method that has been used in many environments in the past.

The rough position of the screen was noted to assist the installers.
The final result shows how they were able to complete the installation.

Note: These installers were not professionals, and most of the installation was done by one person – who commented…

Looks pretty much like the CAD drawing you guys did for us. I did 90% of the installation by myself… So, if any of your customers ask about installation, it *can* be done by an untrained person.

With some sound advice and a good guide, any environment can benefit from some acoustic treatment.

, , , ,

Leave a comment

Boys & Girls Club is (Cloudscape®) Baffled!

The Boys & Girls Club is enjoying their improved acoustics! (Photo by: Rennie Fish)

A large gymnasium/basketball court made of concrete blocks and metal is not an acoustically tame place.  Add dozens of active boys and girls and the cacophony of sound can be a little overwhelming.  This is exactly the reason why the Boys & Girls club reached out to Acoustics First®.

After a quick consultation, it was decided that the most efficient and cost effective option was installing Cloudscape® baffles to tame the overall reverb and sound pressure levels in the gym.  Because the baffles are hanging with all of the sides are exposed, this increases their effective surface area and, in turn, improves their ability to absorb noise.  This efficiency, ease of installation, and their relatively low cost is why they were the perfect option for this space.

 

 

, , ,

Leave a comment

Unity Spiritual Center of Woodstock – Acoustic Update

When the Unity Spiritual Center of Woodstock wanted to use their sanctuary for more varied community events, it became apparent that they needed to address the acoustics of the space to meet the demands of those functions.

Acoustician Cameron Girard ran reverb calculations and provided a comprehensive treatment proposal utilizing Sonora wall panels. Sonora panels are a great solution for worship and performance spaces, offering excellent broadband sound absorption in an attractive, customizable finish. In addition to controlling the specular wall-to-wall reflections (echoes) which degrade speech and music, the recommended treatment aimed to reduce excessive reverberation by approx. 50%, significantly improving intelligibility. Cameron’s clear panel layout facilitated a simple installation that was performed by handy volunteers from USGW’s congregation.

Sonora Panels tamed reflections from the back wall and lowered the overall intensity. This increased clarity while keeping the ambiance that the congregants enjoyed.  Acoustic changes that tame a space don’t need to destroy its acoustic character… they can be focused to manage some of the elements that produce unwanted artifacts.

back corner of hall

Sonora Panels help to tame the harsh reflections coming from the back wall, corner, and angled fascia.

The front of the room received some more Sonora Panels, but reinforcing surfaces from the ceiling were left reflective to allow any unamplified voices from the stage to carry into the audience.

unity front view

Notice how the Sonora panels are used to control the reflections on the back and sides of the stage, but the ceiling is left mostly reflective.

Now a full year removed from this project, How did it turn out?

”The sanctuary at the Unity Spiritual Center of Woodstock turned out beautifully both visually and acoustically. The folks at USCW are very pleased and the old sanctuary now has new life with more activities and recognition from the community as a great new venue for many things both church and community based including concerts and stage productions.” – George Muligano USCW

Another Happy Client!

Reach out to Acoustics First for a treatment recommendation for your performance space or worship facility!

, ,

Leave a comment

WKNC 88.1 completes renovation with Sonora® – and then does another!

Sonora® Panels complete the HD-2 studio renovation. (Photo- J. Gilbert)

Renovating a broadcast studio is a daunting task – technically, financially, and logistically.  Amidst the chaos, it is possible for certain things to fall through the cracks – even important things.  As the student run station at NC State University began their renovation, they were focused on doing it right, and not letting important elements go unaddressed.

When Jamie Lynn Gilbert, the Associate Director of Student Media and Adviser to WKNC 88.1, contacted Acoustics First they were finishing up an extensive renovation of the HD-2 studio and were looking for some Sonora® Acoustic Panels as the “final touch.”  The end result was the frosting on the cake of this renovation, and the impact, both acoustically and aesthetically, was quite evident – even to their consulting engineer on the project.

 

Sonora® panels in WKNC HD-2 studio – reverse angle  (Photo – J. Gilbert)

So evident, in fact, that just a month later, Jamie was back in contact with Acoustics First® to get nearly identical treatment for their production studio as they completed its renovation as well…

Nearly identical Sonora® Panel treatment for the production studio. (Photo – J.Gilbert)

, , , , ,

Leave a comment

Bonus Room to Project Studio! Nick Lane Mastering

Nick Lane, an independent audio engineer whose credits include Rascal Flatts and Reba McEntire, contacted Acoustics First® seeking help with his project studio. This process would convert the bonus room in his house (a second floor space above his garage) into a Project Studio.

Nick Lane Bonus Room - Before

After receiving some measurements and photos, we went to work designing a layout for the space.

Nick Lane Visualization 1 Nick Lane Visualization 2

Placement of panels and ceiling clouds were optimized to reduce early reflections and trap bass, and a combination of Model D’s and C’S were used to widen the “sweet spot” of his room.

Nick Lane - After

“Sounds really good!….. High end is sooo much less harsh…… walking around the room, the low-end doesn’t disappear in places anymore” – Nick Lane

Nick Lane Panorama

 

, , , , , ,

Leave a comment